Πρόεδρος ΔΟΑ

Ισίδωρος
Κούβελος

IOA President Isidoros Kouvelos
Ονοματεπώνυμο
Ισίδωρος Κούβελος
Ιδιότητα
Πρόεδρος ΔΟΑ
Μέλος ΕΟΕ
Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας
Μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Παιδεία της ΔΟΕ
Μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
EOE
Ελλάδα
Γλώσσες
Ελληνικά, Αγγλικά

Βιογραφικό

President of the IOA Isidoro Kouvelos holding a trophy

Ο κύριος Ισίδωρος Κούβελος εκλέχθηκε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από την Ολ0μέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τέταρτη συνεχόμενη φορά από το 2009.

Είναι παντρεμένος από το 1998 με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Δήμαρχο Αθηναίων για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Ο Ισίδωρος Κούβελος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα ως αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Το 1972 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου σπούδασε ναυτιλιακά στην Εμπορική Σχολή του Λονδίνου και αργότερα, εξειδικεύτηκε στα ναυτιλιακά και τη ναυπήγηση του Πολυτεχνείου της πόλης του Λονδίνου. 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1974-1976) εργάστηκε σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία στο Λονδίνο συστήνοντάς τον στο Βαλτικό Χρηματιστήριο στο οποίο και εργάστηκε μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1976.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ίδρυσε σε συνεργασία με μια ναυτιλιακή εταιρεία, την εταιρεία  “Σουγκέρκα Ναυτιλιακή CO. LTD” η οποία ασχολήθηκε με τον τομέα της ναύλωσης, αγοράς και πώλησης καθώς και τη γενική διαχείριση πλοίων. Η εταιρεία λειτούργησε μέχρι και τα τέλη του 1998 και έφτασε να διαχειρίζεται ταυτόχρονα 67 φορτηγά πλοία. Παράλληλα σύναψε εκατοντάδες πωλήσεις, αγορές και ναυλώσεις για λογαριασμό Ελλήνων και ξένων αποκλειστικών πελατών. 

Το 1998 ίδρυσε την δική του ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά στον ίδιο επιχειρηματικό τομέα, την ναυτιλιακή ISK SHIPPING LTD. την οποία διευθύνει μέχρι και σήμερα.

Το 1999, ίδρυσε την ISK SHIPPING AND AGENCIES LTD, με έδρα τη Θεσσαλονίκη στον τομέα της ναυτιλίας ελληνικών πλοίων και πλοίων ξένων συμφερόντων.


ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από το 2009.

Ο Ισίδωρος Κούβελος ανέδειξε τη φυσιογνωμία κα τον ρόλο της ΔΟΑ στο Ολυμπιακό Κίνημα, διευρύνοντας τις σχέσεις της με πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες, γνωστά πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο συνεχούς διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών μέσα από πολυάριθμα σεμινάρια και συνέδρια. 

Είναι μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2005, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας. 

Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ και της Εφορείας ΔΟΑ από το 2005 έως το 2008.

Εκλέχθηκε αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008, του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας από το 2001 έως το 2012 και από το 2016 έως το 2021.

Το 2011, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Jacques Rogge, τον όρισε μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΟΑ, ανανέωσε την εν λόγω ιδιότητά του.

Μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Κληρονομιά της ΔΟΕ (2011-2018) και της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Παιδεία (2018 έως σήμερα).

Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας από το 2009 έως το 2017.

Το 2009, εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής για τους Μεσογειακούς Αγώνες, θέση την οποία διατήρησε έως το 2017.

Το 2007, ορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, Πρόεδρος της Επιτροπής διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων, Βόλος 2012, κερδίζοντας τη διεκδίκηση τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου στην Πεσκάρα της Ιταλίας. 

Από το 1989 έως το 1995, ως αντιπρόεδρος της επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ «Πανιώνιος», οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Εθνικού Κυπέλλου (1991) και στην πρόκριση στους 4  του «Κυπέλλου Corac».

Κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων, ο Ισίδωρος Κούβελος ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως παίκτης καλαθοσφαίρισης και ήταν ο ιδρυτής του Συλλόγου Καλαθοσφαίρισης Θησέας, καταφέρνοντας να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ισίδωρος Κούβελος, κατάφερε να διασφαλίσει μια πολύ σημαντική οικονομική υποστήριξη από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Thomas Bach, ο οποίος πίστευε στο όραμα του Προέδρου της ΔΟΑ για αναβάθμιση και ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου της ΔΟΑ και έτσι μια πλήρη αποκατάσταση των χώρων της στην Αρχαία Ολυμπία έλαβε χώρα από το 2020 έως το 2021.

Από την αρχή της Προεδρίας του (2009), η ΔΟΑ άνοιξε τις πόρτες της και παράτεινε την  περίοδο εργασιών της από τρεις σε οκτώ μήνες, καλώντας πολλά ολυμπιακά ιδρύματα να επισκεφθούν και να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για τα προγράμματά τους.

Το πιο σημαντικό, μέσα από ένα πολύ επιτυχημένο προωθητικό έργο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον διαφόρων ΕΟΕ και ΕΟΑ καθώς και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων, που διοργάνωσαν, σε συνεργασία με την ΔΟΑ, πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και Συνέδρια στην Αρχαία Ολυμπία.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ίδρυσε το 2009 το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών με τίτλο «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Εκπαίδευση, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων».

Το 2022, ο Ισίδωρος Κούβελος προώθησε την Ολυμπιακή Παιδεία στη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Ακαδημία της Σαουδικής Αραβίας, μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή επισκεπτών καθηγητών από όλο τον κόσμο.

Από το 2012 έως σήμερα και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εισήγαγε ετήσιο εκπαιδευτικό Συμπόσιο στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, που ασχολείται με την ιστορική εξέλιξη των Ολυμπιακών Αξιών και της Αθλητικής Ηθικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, οργανώθηκαν πολλά άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Georgetown, τα Πανεπιστήμια Yale και St. Andreus, το Πανεπιστήμιο Fullerton, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το MAiSI.

Το 2014, μαζί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, «Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004», ξεκίνησε μια μόνιμη έκθεση της συλλογής αρχείων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ο.Α. Αθήνα 2004, προσφέροντας έναν συγκεκριμένο χώρο εντός της ΔΟΑ, με στόχο να χρησιμοποιείται από φοιτητές και ερευνητές που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη δομή και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά την περίοδο της οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα (2010 – 2015), η ΔΟΑ αντιμετώπισε δραματική μείωση (πάνω από 80%) στην οικονομική στήριξη από το κράτος. Παρόλα αυτά, ο Ισίδωρος Κούβελος κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τον οργανισμό, χρησιμοποιώντας αποκλειστικές δωρεές επιφανών προσωπικοτήτων.

Το 2014 και το 2015 πέτυχε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ΔΟΑ με χορηγία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, από το 2015, ορισμένοι εγχώριοι χορηγοί έχουν προσεγγιστεί από τον Ισίδωρο Κούβελο για να βοηθήσουν τη ΔΟΑ σε διάφορα πρότζεκτ και να διατηρήσουν το ίδρυμα ζωντανό. Το «Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση», (2010-2015), η «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» (2016-2017) και η «M/MARITIME» (2019-2022) είναι κάποιες από τις  εταιρείες που στήριξαν οικονομικά το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΔΟΑ, με σημαντικές δωρεές και χορηγίες.

Το 2016, εξασφάλισε μια 5ετή χορηγία άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το κινεζικό ίδρυμα «Gordon Tang Foundation» για τη λειτουργία της ΔΟΑ με αντάλλαγμα ένα καλά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να εφαρμοστεί στην «Αθλητική Ολυμπιακή Ακαδημία " στο Shantou της Κίνας.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, τιμήθηκε για την αφοσίωσή του στην προώθηση της Ολυμπιακής Παιδείας και των Ολυμπιακών Αξιών:

- Το 2014, με τον τίτλο «Επίτιμος Καθηγητής» από την Ακαδημία Αθλητισμού και Τουρισμού του Καζακστάν. 

- Το 2011, με τον τίτλο «Doctor Honoris Causa» από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 

- Το 2010, με τον τίτλο «Doctor Honoris Causa» από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ουκρανίας.

H πορεία του Ισίδωρου Κούβελου στο Ολυμπιακό Κίνημα μέσα στο χρόνο

2005

Εκλέχθηκε Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ως Αντιπρόεδρος της ΔΟΑ ξεκίνησε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Εκπαίδευση, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων».

2006

Το 2007, ορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, Πρόεδρος της Επιτροπής διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων, Βόλος 2012.

2008

Εξελέγει Αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.

Επανεξελέγει Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας.

2009

Εξελέγει Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδος για την περίοδο 2009-12.

Ορίστηκε από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Jacques Rogge, μέλος της Επιτροπής της ΔΟΕ για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση.

2010

Το 2010, με τον τίτλο «Doctor Honoris Causa» από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ουκρανίας.

2011

Ορίστηκε από τη ΔΟΕ, μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Τιμήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 

2012

Εκλέχθηκε Αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

2018

Εξασφάλισε επιχορήγηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων από τη ΔΟΕ για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ.

2021

Επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της ΔΟΑ για το χρονικό διάστημα 2021 - 2024.

Εγκαινίασε μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Thomas Bach, τις ανακαινισμένεις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία.

2022

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. Cookie Policy.