ΔΟΑ
Περί ΔΟΑ

Mission
Η ΔΟΑ, που βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στοχεύει στη μελέτη, τον εμπλουτισμό και την προώθηση του Ολυμπισμού και των αξιών του σε συνάφεια με τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα Ολυμπιακού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τις αρχές που έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες και τους αναζωογονητές του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.
- Να λειτουργεί ως διεθνές κέντρο Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και Έρευνας.
- Να φροντίζει για τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στην κοινωνία μέσω της Ολυμπιακής Παιδείας.
- Να προωθεί την ανθρωπιστική διάσταση του Ολυμπισμού στην κοινωνία και να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη.
- Να εκπαιδεύει τους ανθρώπους στα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τις αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος.
- Nα υπηρετεί και να προαγάγει τα ιδεώδη και τις αρχές του Oλυμπιακού Kινήματος.
- Να παρακινεί τα άτομα να χρησιμοποιούν παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτούν στη ΔΟΑ, προωθώντας τα Ολυμπιακά Ιδεώδη στις αντίστοιχες χώρες τους.
- Να ενισχύει το ρόλο των ΕΟΑ παγκοσμίως και τη σχέση τους με τις αντίστοιχες ΕΟΕ τους, να ενθαρρύνει και να συνδράμει στο έργο τους και να συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα αφιερωμένα στην Ολυμπιακή Παιδεία
Όραμα
Να αποτελέσει το κορυφαίο ίδρυμα Ολυμπιακής Παιδείας με σκοπό την προώθηση του Ολυμπισμού ως τρόπου ζωής και την ενσωμάτωση των Ολυμπιακών Αξιών στις σύγχρονες κοινωνίες σε όλη την υφήλιο
Η προάσπιση και η προβολή του Ολυμπιακού Ιδεώδους τόσο από αθλητική όσο και από πολιτιστική άποψη πρέπει να είναι υπόθεση όλων.
Jacques ROGGE, Πρόεδρος της ΔOE (2001 - 2013)
Η Ιστορία της Ακαδημίας
Το 1927, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Pierre de Coubertin στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, για να παραστεί σε μια τελετή αποκάλυψης μιας αναμνηστικής στήλης που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τις ενέργειές του για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Pierre de Coubertin συζήτησε την ανάγκη για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα αφιερωμένο στη μελέτη του Ολυμπιακού Κινήματος και των τάσεων του με τον φίλο του Ιωάννη Χρυσάφη, επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Coubertin πίστευε ότι το Ολυμπιακό Κίνημα δεν έπρεπε να παρεκκλίνει από τους εκπαιδευτικούς του στόχους και είχε γράψει: «Δεν μπόρεσα να φέρω εις πέρας αυτό που ήθελα να τελειοποιήσω. Πιστεύω ότι ένα κέντρο ολυμπιακών σπουδών θα βοηθούσε στη διατήρηση και την πρόοδο της δουλειάς μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και θα την κρατούσα από τα ψεύτικα μονοπάτια που φοβάμαι».
Οι ιδέες του Coubertin ήταν σύμφωνες με τους στόχους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), η οποία ήθελε να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό κέντρο με πρότυπο το αρχαίο γυμνάσιο, για να θέσει τα θεμέλια για την εκπαιδευτική αξία του αθλητισμού με τη διεξαγωγή σπουδών και τη διοργάνωση κλασικών αγώνων. . Όμως, δυστυχώς, ο ξαφνικός θάνατος του Χρυσάφη (1930) και του Coubertin (1937) τους εμπόδισε να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Coubertin -κατόπιν επιθυμίας του- η καρδιά του τοποθετήθηκε μέσα στην αναμνηστική στήλη στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτό αναζωπύρωσε την ιδέα της ίδρυσης ενός κέντρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία.
Το έργο ανέλαβαν ο Ιωάννης Κετσέας, μαθητής του Χρυσάφη στον Εθνικό Όμιλο Γυμναστικής και Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και ο Γερμανός Carl Diem, στενός συνεργάτης του Coubertin, αφοσιωμένος στο Ολυμπιακό Κίνημα και την εκπαίδευση. Ο Ντιέμ και ο Κετσέας, που δούλεψαν μαζί για την πρώτη Λαμπαδηδρομία από την Ολυμπία στο Βερολίνο το 1936, αποφάσισαν να εργαστούν για την υλοποίηση ενός Κέντρου Ολυμπιακών Σπουδών.
Μέχρι το 1938 ετοίμασαν ένα σχέδιο για ένα ίδρυμα με το όνομα Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (IOA) και το υπέβαλαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΕΟΕ ενέκρινε το σχέδιο και την ίδια χρονιά ενσωμάτωσε την ίδρυση και λειτουργία της ΔΟΕ στο Καταστατικό της ως έναν από τους στόχους της Επιτροπής. Στην 38η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Κάιρο, τα μέλη της ΔΟΕ ενημερώθηκαν από την ΕΟΕ για το νόμο που υιοθετήθηκε πρόσφατα για την ίδρυση Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα, στην 39η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Λονδίνο, η ΔΟΕ αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της αυτό το ίδρυμα που θα προωθούσε τα ολυμπιακά ιδεώδη μέσω της εκπαίδευσης.
Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην 41η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο του 1947 υποβλήθηκε αναλυτικό υπόμνημα για τη λειτουργία της Ακαδημίας, που συνέταξαν οι Κετσέα και Ντιέμ. Τελικά, στις 28 Απριλίου 1949, η 44η Σύνοδος της ΔΟΕ στη Ρώμη ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση της ΔΟΑ, και ανέθεσε την εφαρμογή και λειτουργία της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υπό την αιγίδα της ΔΟΕ. Αρκετά χρόνια αργότερα, η πρώτη Σύνοδος της ΔΟΑ είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 1961 για να συμπέσει με την τελετή έναρξης του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, το οποίο είχε ανασκαφεί χάρη στην πρωτοβουλία του Carl Diem, ο οποίος εξασφάλισε τα έξοδα του έργου.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία εγκαινιάστηκε επίσημα στις 16 Ιουνίου 1961 και τις εργασίες της πρώτης Συνόδου διηύθυναν ο Κλεάνθης Παλαιολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γερμανός καθηγητής Lotz.
Από το 1962 έως το 1990, τις ακαδημαϊκές επιδιώξεις της Ακαδημίας συντόνισε ο αείμνηστος κοσμήτορας της, Otto Szymiczek, του οποίου η συμβολή στην ανάπτυξη της Ακαδημίας ήταν ανεκτίμητη. μαζί με τον καθηγητή Παλαιολόγο, που είχε αναδειχθεί επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, χάραξαν την πορεία για τρεις δεκαετίες και τιμήθηκαν και στους δύο με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας. Στην επιστημονική ανάπτυξη της ΔΟΑ ήταν καθοριστική και η συμβολή του καθηγητή της φιλοσοφίας της θρησκείας Ν. Νησιώτη.
Προήδρευσε της Ακαδημίας από το 1977 έως τον θάνατό του το 1986. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας της, οι δραστηριότητες της IOA περιορίστηκαν στη Διεθνή Σύνοδο για Νέους Συμμετέχοντες. Από το 1970, η ΔΟΑ υλοποίησε σταδιακά πρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα στα ζητήματα του Ολυμπιακού Κινήματος. Σήμερα, πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας. Μέχρι το 1966, οι συμμετέχοντες ζούσαν σε σκηνές και οι συνεδρίες γίνονταν κάτω από πεύκα. Τα πρώτα κτίρια ολοκληρώθηκαν το 1967 και σταδιακά προστέθηκαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις και νέα κτίρια.
Το νέο συνεδριακό κέντρο ολοκληρώθηκε το 1994, προσφέροντας υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην υπηρεσία των συμμετεχόντων. Σε αναγνώριση της συμβολής του στον ανθρωπιστικό στόχο που υπηρετεί και στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος, ο IOA τιμήθηκε με το βραβείο Bonacosa το 1961 και το 1970 και το Ολυμπιακό Κύπελλο το 1981. Το 2021 οι εγκαταστάσεις του IOA ανακαινίστηκαν πλήρως με την οικονομική υποστήριξη του η ΔΟΕ.

Σχέδιο για την ίδρυση της ΔΟΑ κοντά στον χώρο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ελλάδα, καταθέτει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) ο Ιωάννης Κετσέας, μέλος της ΔΟΕ από την Ελλάδα και ο Γερμανός φιλέλληνας Carl Diem.
Το σχέδιο εγκρίθηκε από την ΕΟΕ και εγκρίθηκε επίσημα από την 38η σύνοδο της ΔΟΕ στο Κάιρο.
Επίσης, την ίδια χρονιά, η καρδιά του Pierre de Coubertin τοποθετείται σε μια εμπορική στήλη στην Αρχαία Ολυμπία.

Η ΔΟΕ θέτει τη ΔΟΕ υπό την αιγίδα της κατά την 39η σύνοδο της ΔΟΕ στο Λονδίνο.

Στην 41η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο του 1947 υποβλήθηκε αναλυτικό υπόμνημα για τη λειτουργία της Ακαδημίας, που συνέταξαν οι Κετσέα και Ντιέμ.

Η 44η σύνοδος της ΔΟΕ στη Ρώμη εγκρίνει την ίδρυση της ΔΟΑ από την ΕΟΕ, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ.

Η ΔΟΑ εγκαινιάστηκε επίσημα στις 16 Ιουνίου 1961 και τις εργασίες της πρώτης Συνόδου διεύθυναν ο Κλεάνθης Παλαιολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γερμανός καθηγητής Lotz.

Οι αρχικές εγκαταστάσεις της ΔΟΑ ολοκληρώθηκαν.
Δημιουργείται μια επιτροπή της ΔΟΕ για να συντονίσει τις σχέσεις της IOA με την Ολυμπιακή Αλληλεγγύη της ΔΟΕ και το Ολυμπιακό Κίνημα.

Ο ΔΟΑ λαμβάνει το δεύτερο βραβείο Bonacossa.

Το πρώτο International Session for Educationists διοργανώνεται από το ΔΟΑ.

Η ΔΟΑ λαμβάνει το Ολυμπιακό Κύπελλο που δημιουργήθηκε από τον Pierre de Coubertin και απονεμήθηκε από τη ΔΟΕ.

Δύο νέες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις προστίθενται για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΟΑ, η Διεθνής Σύνοδος για τις Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες και το Διεθνές Σεμινάριο Αθλητικών Δημοσιογράφων.

Το πρώτο Διεθνές Σεμινάριο Ολυμπιακών Σπουδών για Μεταπτυχιακούς Φοιτητές διοργανώνει η ΔΟΑ.

Στις εγκαταστάσεις του ΔΟΑ προστίθεται νέο συνεδριακό κέντρο με αμφιθέατρο 420 θέσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες διαλέξεων και πτέρυγα διοίκησης.

Η ΔΟΑ γίνεται αυτόνομο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Η πρώτη Διεθνής Σύνοδος για Ολυμπιονίκες διοργανώνεται από την ΔΟΑ.
Η πρώτη Διεθνής Σύνοδος για Ολυμπιονίκες διοργανώνεται από την ΔΟΑ.
Η ΔΟΑ αναβαθμίζει τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες θεσπίζοντας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Η IOA ξεκινά το ταξίδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (YOG) με το διαδραστικό εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Ολυμπιακό Κίνημα και τις αξίες του» κατά τη διάρκεια του 1ου YOG στη Σιγκαπούρη.

Το λογότυπο του ΔΟΑ αλλάζει.
Ο ΔΟΑ επεκτείνει περαιτέρω τα προγράμματά του συνεργαζόμενος με πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

Η ΔΟΑ πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις της διαδικτυακά για πρώτη φορά στην ιστορία της λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η πλήρης ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία της Ελλάδας πραγματοποιείται χάρη στην οικονομική υποστήριξη της ΔΟΕ. Μια νέα εποχή ξεκινά
Διοίκηση ΔΟΑ
Τα όργανα διοίκησης της ΔΟΑ είναι:
- Το Διοικητικό Συμβούλιο, επονομαζόμενο και «Εφορία», με τετραετή θητεία, αποτελούμενο από έντεκα (11) μέλη.
- Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από πέντε (5) μέλη.
Η «Εφορία» αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
- Τρία (3) μέλη διορισμένα από τη Δ.Ο.Ε
- Πέντε (5) μέλη που ορίζονται από την ΕΟΕ
- Το μέλος της ΔΟΕ για την Ελλάδα
- Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ελλάδα και
- Προσωπικότητα στον τομέα του Ολυμπισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού ή της εκπαίδευσης ή άλλη εξέχουσα προσωπικότητα.
HOC Member
HOC Member
IOC Vice-president
HOC Member
IOC EB Member
HOC Member
HOC President and IOC Member
Mayor of Ancient Olympia
Senior advisor to the IOC President
HOC Member
HOC Secretary General
HOC Member
IOC Vice-president
HOC Member
HOC President and IOC Member
HOC Secretary General
- Ioannis KETSEAS (1961-1965)
- Theodossios PAPATHANASSIADIS (1965-1966)
- Prince GEORGE of Hannover (1966-1969)
- Epaminondas PETRALIAS (1970-1974)
- Athanassios TZARTZANOS (1974-1976)
- Nikolaos NISSIOTIS (1977-1986)
- Nikos FILARETOS (1986-1992, 1997-2005)
- Fernandos SERPIERIS (1993-1996)
- Minos X. KYRIAKOU (2006-2008)
- Isidoros KOUVELOS (2009-2024)
- Otto SZYMICZEK (1962-1990)
- Konstantinos GEORGIADIS (1990- )
- Ms Penelope AMELIDOU, IOA Director
- Mr Michalis ANASTASOPOULOS
Ms Antonia BORMPOTSIALOU
Ms Anastasia DOGKALI
Mr Vaggelis FRIGGIS
Mr Konstantinos KARADIMAS
Ms Alexandra KARAISKOU
Ms Marilena KATSADORAKI
Ms Kelly NOUNANAKI
Mr Christos SKALIARAKIS
Ms Stella TACHTARA
Mr Meletis TSANTILAS
Ms Gina TSIOTRA
Ms Roula VATHI